Музеят ще е разположен на над седем хиляди и петстотин квадратни метра площ...

След Германия, Унгария и други бивши социалистически страни, България също ще има музей на тоталитарното изкуство. Той отваря врати през септември в София и ще е разположен на над седем хиляди и петстотин квадратни метра площ. Портрети и скулптури на бившите първи, както и петолъчката от партийния дом са част от експозицията, която се подрежда в момента. Камерата на \"Календар\" беше една от първите, които разгледаха музея.

Събраните тук творби имат своите художествени качества, казва Вежди Рашидов, който е нашият гид в музея   

Петметрова скулптура на Георги Димитров, тежаща няколко тона, е била пренесена от Сопот. Тя е имала късмет, за разлика от много други, да не бъде претопена. Сред интересните експонати е и петолъчката от бившия партиен дом, която години отлежава в двора на Софийската баня.

В галерията на музея са изложени христоматийни творби от онова време като \"Ятачката\" на Ненко Петров и \"След разстрела\" на Александър Поплилов. Един от шедьоврите, отречен през 50-те години, е картината \"Разстрел\" на Илия Петров.

В музея са вложени три милиона лева. Министър Вежди Рашидов обаче се надява той да бъде един от малкото печеливши музеи. За целта бивш бункер в двора е превърнат в магазин за сувенири

В съседство до артмагазина ще има видеозала, в която ще се прожектират  кинопрегледи и документални ленти с манифестации и различни знакови събития на  времето преди десети ноември.