Премиерът на страната нарече загиналите \"герои\"...

В Норвегия бяха погребани част от жертвите на бомбения атентат в Осло и стрелбата на остров Ютьоя. Премиерът на страната нарече загиналите \"герои\" и обеща обществото да отговори на случилото се с по-голяма демокрация.

Първи, край Осло бяха погребани 19-годишният Исмаил Хадж Ахмед и 18-годишната Бано Рашид, загинали при клането на остров Ютьоя.

На траурната церемония присъства министърът на външните работи на Норвегия.

Премиерът на страната Йенс Столтенберг заяви, че смелостта, която тези млади хора са показали е заразителна. Той подчерта, че страната му ще отговори на омразата с любов. Малко по-късно той отиде в джамия, за да изрази символично националното единство.

Полицията обяви, че вече са идентифицирани всички загинали на 22-ри юли. По-голяма част от тях са тийнейджъри, като най-малката жертва е 14-годишно момче. По време на днешния разпит в полицията, нападателят Андерс Брейвик е заявил, че е действал срещу ислямизацията на западна Европа, за която вина имало норвежкото правителство.

Детективите разказаха, че той бил спокоен и отговарял на всички въпроси. Въпреки това, двама лекари ще трябва да установят психическото му състояние и до 1-ви ноември да представят на прокурорите доклад.

Обвинителният акт най-вероятно няма да бъде готов до края на годината, заяви главният прокурор на Норвегия. Той обаче допусна, че делото срещу Брейвик може да започне следващата година.