В България глобата за шофьор, който не спре на знак Стоп, е 20 лева. В Гърция - 1400 лева...

Все повече българи предпочитат да прекарат лятната си почивка на море в Гърция. Една от причините според туроператорите са евтините пакетни услуги, които се предлагат там.


Може ли обаче екскурзията в Гърция да ни излезе доста по-скъпо от планираното, какви трудности може да срещнем там и към кого да се обърнем за помощ. На всички тези въпроси ще отговорим в поредица репортажи от един от най-посещаваните гръцки курорти.


До границата с южната ни съседка българите знаят всички правила, наизустили са разположението на камерите по пътя и много добре знаят как да се разберат с полицаите. Още на граничния пункт обаче нещата коренно се променят.


А глобите в южната ни съседка са доста по-високи, отколкото в България.


Първата драстична разлика – в България глобата за шофьор, който не спре на знак Стоп, е 20 лева. В Гърция за същото нарушение ще трябва да платите 1400 лева.


Освен размера на глобите, друга основна разлика е, че гръцките полицаи свалят регистрационната табела на автомобила и взимат книжката на шофьора за срок между 10 и 60 дни.


Ако паркирате неправилно в Гърция, наказанието е 240 лева евро и сваляне на регистрационните номера на автомобила. Ако пък минете на червено, глобата е в размер на 1400 лева, а шофьорската книжка се отнема за два месеца. 


Ако пък говорите по мобилния си телефон, докато шофирате в Гърция, може да ви накажат с 600 лева и да ви отнемат книжката за месец.


Шефът на гръцката пътна полиция ни обясни, че българските туристи са културни шофьори и не нарушават често правилата по пътищата.


И пак за разлика от България, в Гърция полицаите не се занимават със събирането на наложените от тях глоби. Това е работа на Общината, ако някой не си плати обаче има вариант да не бъде пуснат да премине гръцко – българската граница.


Ако обаче нарушителят реши да плати в рамките на десет дни, ще получи бонус – полицаите ще му вземат само половината от наложената глоба.