Явяването на теста ше бъде непосредствено преди подаване на документи за книжка.

Всички желаещи да вземат шофьорска книжка за шофьори на автобуси, тролей, трамвай и т.н да се явяват на психо тест непосредствено преди да подадат документи за издаване на книжката, предлагат от транспортното министерство.

Това предложение е по искане на браншовите организации в областта на обучението на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС, уточняват от МТИТС. За целта се предлагат промени в две наредби, с които да се улесни явяването на изпит точно за категориите Ттб, Ттм, С, D и подкатегории С1 и D1. Към този момент е задължително желаещите да изкарат книжка в тези категории да се явят на психо тест преди изпита си. Така реално след като преминат обучението си, те трябва да изчакат да излязат резултатите от психо теста и едва тогава могат да бъдат включени сред тези, които трябва да бъдат изпитани от ДАИ. Ако промените в двете наредби бъдат одобрени всички кандидат- шофьори на автобуси, тролей, трамвай и т.н ще могат спокойно да се явят на изпит дори и да не са психично годни. Едва след като успешно преминат изпита те ще са задължени да преминат психо теста, ако искат да вземат книжка, защото удостоверението за психологическа годност ще се изисква при издаване на свидетелството за управление на МПС.

В нормативната уредба относно обучението и изпитите е предвидено, когато по време на обучението или изпита се установят признаци за несъответствие с изискванията за психологическа годност, да се изиска кандидатът да премине на такова изследване. /БГНЕС