Телата гниели в болницата в квартал Абу Салим, която между събота и четвъртък беше в ръцете на верните на Кадафи сили.

Труповете на около 80 души, които вероятно са починали поради липса на медицински грижи, бяха открити в болница в южен квартал на Триполи.

Телата гниели в болницата в квартал Абу Салим, която между събота и четвъртък беше в ръцете на верните на Кадафи сили. Снайперистите на покрива на сградата не позволяваха на никой да се приближи, съобщиха лекари. С всеки изминал ден пациентите започнали да умират един след друг поради липса на медицински грижи, съобщиха същите източници.

Тази сутрин екип на Червения кръст евакуира последните 17 живи пациенти, сред които едно дете, в други клиники в либийската столица, а болницата в квартал Абу Салим вече е изоставена. Пациентите чакали от дни в болницата на фона на силната воня от разложените трупове. Празните коридори бяха покрити с кръв, а моргата буквално беше залята от трупове. Десетки безжизнени тела се намираха в стаите на болницата. Заради липса на място двадесетина други трупове гниели на поляната пред голямата сграда.

\"Това е бедствие. Вече няма лекарства в болницата, нито медицински персонал. Всички избягаха заради страха от снайперистите\", съобщи Мохамед Юнес, студент по стоматология, който започнал да изпълнява функциите на санитар. Той каза още, че други трупове вече са били изнесени. \"Нямахме избор, стотици хора умряха през последните дни\", заяви ужасеният мъж.

В квартал Абу Салим в южната част на Триполи, където се смята, че преобладават силите на Кадафи, от вторник насам се водеха тежки сражения с леко и тежко оръжие между бунтовниците и верните на Кадафи сили, при които загинаха десетки хора. Вчера бунтовниците успяха да отблъснат силите на либийския лидер от болницата. /АФП