Южната част на острова пази древния пещерен храм на богинята-майка Кибела...

Историческият комплекс в района на Дуранкулашкото езеро е в окаяно състояние. Около острова, запазил бита на няколко култури, расте буйна тръстика, а пътищата към древното селище са напълно заличени.

 

36 градуса по Целзий. Жегата и влагата убиват ентусиазма на всеки, дръзнал да посети това късче земя, погребало цели 7 хилядолетия.

 

Проучванията там започват още през 1974 година. На големия остров в Дуранкулашкото езеро са се потили изследователи от цял свят. Бъдещите разкопки ще разкрият още за бита на хората, живели там, разказва историкът Илиян Христакиев.

 

Южната част на острова пази древния пещерен храм на богинята-майка Кибела. Светилището е от 4 век преди Христа. През 9-10 век там изникват и средновековни жилища. Вихърът на времето е запечатал и най-големия праисторически некропол.

 

Богатствата на Дуранкулашкото езеро днес са запазени в Регионалния исторически музей в Добрич. Част от тях могат да се видят в Зеления образователен център в Шабла. Магията на езерото и неговата необятна история обаче засега потъват в плановете за облагородяване на тази местност.

 

Липсват единствено средства, за които община Шабла ще даде кандидатства до няколко месеца. Дотогава първата каменна архитектура в Европа ще остане в плен на тръстиката и капризите на суровия добруджански климат.