Малцина са днес живите наследници на революционерите, участвали в Съединението на България...

В 20.30 часа на площад \"Съединение\" в центъра на Пловдив ще се състои кулминацията на честванията по повод 126-годишнината от Съединението на България. На тържествената заря-проверка ще присъства целият политически елит.

 

Малцина са днес живите наследници на революционерите, участвали в Съединението на България. Мария Карадечева е една от малкото, които имат възможност да се докоснат до предметите и вещите им.

 

25 години вече тя разказва за живота и делото на съединистите на всички, които влизат в Историческия музей в Пловдив.

 

На 6 септември 1885 година войската на Източна Румелия, водена от майор Данаил Николаев, окупира Пловдив, а революционерите от Българския таен революционен комитет, начело със Захари Стоянов използват случая, за да обявят, че Източна Румелия се обединява с Княжество България.

 

Изпратен е веднага манифест до княз Александър Първи, че Съединението е извършено успешно. За съжаление тези факти се пазят само в книгите по история. 

Мария е майка на три деца и с гордост отбелязва, че от още от малки знаят историята на Съединението. Днес дори, когато вече са поотраснали, те й помагат в подреждането на експозицията.