През цялата история на авиошоуто в Невада са загинали общо 19 души...

Тежък инцидент помрачи едно от най-популярните авиошоута в Съединените щати, това в Рино, щата Невада. Изтребител от Втората световна война, пилотиран от 74-годишен ветеран, се разби близо до главната трибуна.


Загинали са трима души, в това число и пилотът. Над 50 зрители са ранени при инцидента, някои са настанени в местна болница в критично състояние. 

 

Пилотът Джими Лиуорд е участвал в на 120 състезания и е изпълнявал каскади в множество филми. Огромният му опит е спомогнал за ограничаване на жертвите, категорични  са организаторите на шоуто в Рино.

 

Според тях, въпреки че е загубил контрол върху самолета, Лиуорд е успял да извърши последната си маневра, така че да избегне още по-жестоки последствия. По предварителни данни техническа повреда в машината е причината за трагедията. Ветеранът е пилотирал едноместен изтребител \"Мустанг П-51\". Самолети от този вид са били използвани активно от американските военновъздушни сили във Втората световна война и във войната в Корея като защитен ескорт на стратегически бомбардировачи.


Авиошоуто в Рино се организира всяка година от 1964-та година насам. В състезанието освен фигури от висшия пилотаж, са включени синхронни полети и полети с висока скорост - понякога над 800 км/ч на височина едва 15 метра над земята.


През цялата история на авиошоуто в Невада са загинали общо 19 души, в това число и четирима летци, катастрофирали през 2007-ма и 2008-ма година.