Деветима от претендентите в актьорските категории са номинирани за първи път...

Тази вечер в Лос Анджелис ще бъдат раздадени 84-тите годишни награди \"Оскар\". Деветима от претендентите в актьорските категории са номинирани за първи път, а двама – Джордж Клуни и Мерил Стрийп - вече са печелили най-престижното отличие в света на киното.

 

Мерил Стрийп, която е фаворит в категорията най-добра женска роля за превъплъщението си в Маргарет Тачър в лентата „Желязната лейди\", е актрисата с рекорден брой номинации за \"Оскар\" – 17. Мишел Уилямс пък е единствената, която беше номинирана и миналата година.

 

За втори път в кариерата си Джордж Клуни е номиниран в две категории за два филма в една и съща година. Той участва в надпреварата за отличията за най-добър актьор за ролята си в \"Потомците\" и за най-добър адаптиран сценарий за \"Мартенските иди\".

 

Също тази година Уди Алън изпревари Били Уайлдър в класацията на творците, номинирани едновременно за най-добър сценарий и най-добър режисьор за един и същ филм. На Алън това се случва за общо 7-ми път. Също 7 са рекордните продуцентски номинации, които през 2012-та та бяха достигнати от Стивън Спилбърг.