Според нея бижутата, които носим могат да се възприемат като частици природа...

Екологичният начин на живот намира все повече почитатели у нас. А грижата към заобикалящата ни среда освен с внимателен подбор на храната, дрехите и козметиката, включва и още един елемент- бижутата.

 

Дизайнът на бижута от 25 години е неразделна част от живота на Антоанета Рамджулска. Дизайерката вярва, че бижуто е средство за възпитание, а не само красив аксесоар. Затова природата играе централна роля в колекциите й: „Въобще всичко ме предизвиква – след като изляза извън ателието си – просто каквото намеря – ако ми хареса формата, ако ми даде идея".

 

Антоанета изработва бижута от какво ли не -  бобени шушулки, зелен фасул, корали, коренчета, клонки, електрически крушки, чай, раковини и  много други.

 

„Няма задължителни материали в изкуството, човек може да прави изкуство от всичко. Бижуто също е изкуство", каза Антоанета Рамджулска.

 

Дизайнерката е и една от първите в България и света, която изработва част от бижутата си от т.нар. „зелено злато" – екосъобразен метод за добив на ценния метал в Колумбия.

 

„Заради съхранението на природата, за да няма екплоатация на човешки труд, да няма експлоатация на детски труд, точно затова е каузата на цялата тази организация – да подпомогнем това да продължи", споделя Антоанета.

 

Според нея бижутата, които носим могат да се възприемат като частици природа, напомнящи, че трябва да  съхраняваме и пазим средата, в която живеем: „Това е моето послание – да спасим планетата може много банално да звучи, но аз мисля, че съм една много малка  част от този призив".

Репортер: Марина Цекова