Разследване на Нова показа как педиатърът поставя фалшиви диагнози на бебе...

 

„Атаката срещу мен беше подготвен театър в услуга на някого", това заяви в ефира на „Здравей, България" педиатърът д-р Живка Лехчанска, която скрита камера на Нова улови да поставя фалшиви диагнози и да изписва лекарство с изтекъл срок на годност на 9-месечно бебе.

 

Преди повече от седмица млада майка подаде сигнал с оплакване, че д-р Лехчанска й казала, че детето й има рахит и анемия. Впоследствие и двете диагнози бяха отхвърлени от нейните колеги Лисички и Ралчева.

 

„Не казах, че детето има рахит и анемия, а само следа от рахит и лека анемия", заяви медикът.

 

Тя отрече, че е поставила окончателни диагнози и обвини репортерът на Нова Мария Цънцарова в липса на обективност.

 

„Никъде във видеото от скритата камера не чух гласа си", категорична бе Лехчанска. Тя дори бе готова да се закълне в сина си и внука си, че не е казвала, че 9-месечното бебе страда от рахит.

 

„В интензивния сектор на педиатрията в София имаше цял кашон от това лекарство", така Лехчанска обясни защо е предписала на бебето медикамент за инхалация, чийто срок на годност е изтекъл през септември 2011 г. Тя увери, че въпросният продукт е използван нееднократно за лечение на невръстни пациенти, включително на собствения й внук.

 

Директорът на Специализираната болница за активно лечение на детски болести Мария Екимова категорично отрече в повереното й здравно заведение да има подобна практика.

 

Проф. Милан Миланов, председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз, пък каза, че назначената по случая проверка все още тече и тя ще покаже кой казва истината.

 

Д-р Лехчанска обаче призна, че взима пари от пациенти „под масата" и призова да бъде съдена за това. Шефът й – д-р Екимова, също знаела за тази практика. 

 

„Не съм забогатяла. Ако бях, нямаше на 65-годишна възраст да работя на това проветриво място", каза още медикът. И допълни, че въпреки че се прости със службата си в столичната педиатрия, бе могла да започне работа, където си пожелае.