В турският град Бергама и до днес се спразва традицията за направа на материала

 

Появата на пергамента преди повече от две хиляди години се сравнява с изобретяването на колелото и откриването на огъня. Екип на Нова ТВ посети Бергама- турският град, където е създаден този материал. От известно време там традицията за производство и използване на пергамент е възродена.

 

Предшественикът на днешната хартия е пренесъл голяма част от древната антична наука и изкуство в епохата на Ренесанса:  нaй-старата книга в Европа - копие на Евангелието на Йоан, оценявано на над 10 милиона евро, Библията на Гутенберг от 15 век и дори Американската декларация за независимостта от 1776 г. 2012 години след Христа пергаментът оживява на 20 километра от Егейското крайбрежие в град Бергама.

 

Две столетия преди Христа започнало жестоко съревнование между двете най-големи древни библиотеки - тази в Александрия и тази в Пергам или днешна Бергама. Заради конкуренцията доставките на папируса, върху който се е пишело дотогава, към Бергама са прекратени. Евмен Втори - цар на древногръцкия Пергам обявява награда за този, който измисли заместител на папируса. Така братята Кретес и Иродикос създават пергамент - материал, който те създали от преработена козя кожа. Това ни обясни Маджит Гьонлугур.

 

Технологията на производство отнема около 20 дни. Животинската кожа се обработва с варов разтвор. Изчиства се и се полира. След това се опъва в рамки. Фините платна са готови да попият както словото на мъдреца, така и вдъхновението на художника.

 

По стените на ателието на фондация „Берксав" виждаме символи на много култури. И един скъп спомен от годините, когато книгата е била единственият прозорец към света на познанието.

 

Репортер:  Николай Василковски

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.