Носителят на Оскар за филма „Мефисто” изнесе лекция в киноакадемията...

Световноизвестният кинорежисьор Ищван Сабо стана Доктор хонорис кауза на НАТФИЗ "Кръстю Сарафов". Носителят на Оскар за филма си "Мефисто" и на общо 35 престижни кинонагради изнесе лекция в аулата на националната киноакадемия.

Големият унгарски режисьор даде и специално интервю за Новините на Нова телевизия.

Във филмите си, като "Мефисто", "Полковник Редл" и "Да бъдеш Джулия", Ищван Сабо разглежда отношенията между твореца и властта. В този смисъл, има ли право на избор творецът?

„Човек винаги има право на избор. Само много често изборът е много по-труден, отколкото изглежда отвън. И винаги са много големи разликите между привидното и действителността", каза Сабо.

Американското кино разказва историята на победителя, докато европейското - на  губещия човек. Младите хора искат да подражават на победителите, каза в словото си режисьорът. Всеки кинорежисьор е отговорен какви примери за подражание ще покаже на  екрана, допълни той.

„Голямата беда е, че може да се измери агресията в училище или детската престъпност след кино или телевизионен филм, от който децата могат да вземат пример и да го изпробват върху по-слабите си съученици", каза Сабо.

Според кинорежисьора, глобализацията и интернет уеднаквяват хората и дори убиват толерантността към различните от нас.

„Четох, че по време на Втората световна война, английският министър на отбраната се обърнал към Министър-председателя Чърчил с молба да бъдат увеличени военните разходи, за да се повиши сигурността. „Откъде да взема пари?", попитал Чърчил. От културата и от социалните разходи, предложил министърът. „Ами тогава вие кого искате да защитавате?!", бил отговорът на Чърчил", заключи Сабо.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова в сайта Nova Play.