14-годишно момче пък загина при катастрофа на пътя Пловдив - Кричим

 

 

Два тежки инцидента на пътя станаха през изминалото денонощие. 14-годишно момче загина при катастрофа на пътя Пловдив - Кричим. Поредна катастрофа с линейка стана късно снощи в центъра на София. При инцидента пострада бременна жена.

 

Според разкази на очевидци жена, бременна в петия месец, шофирала с висока скорост през кръстовището на столичните булеварди "Константин Величков" и "Сливница". Колата преминавала на зелено, но в същото време от един от булевардите с включени светлини идвала линейка. Колата, шофирана от бременната жена, не успяла да спре навреме.

 

След катастрофата жената е със счупена ръка и контузия на главата. Водачът на линейката е получил навяхване на шията и контузия на гръдния кош. Други пострадали няма. Пациентът, който е бил в линейката, също е стабилизиран.

 

Това не е първият инцидент с линейка в столицата. През юни миналата година линейка, в която са превозвани родилка и новородено бебе, беше ударена от лека кола.

 

Заради поредната катастрофа от КАТ напомнят, че автомобилите със специален режим на движение, които са с включен светлинен и звуков сигнал, са с предимство на пътя. При приближаване на такъв автомобил останалите  шофьори са длъжни да освободят достатъчно място на пътното платно, а при необходимост и да спрат, за да осигурят преминаването, както на линейката, така и на коли на полицията или на пожарната. Отговорност носи и шофьорът на линейката. Той е длъжен да се убеди, че останалите водачи на пътя са го забелязали.

 

Кой каква отговорност носи за катастрофата в центъра на София снощи ще стане ясно едва когато приключи разследването на инцидента. При аналогичен инцидент през юни миналата година линейка с майка и току-що роденото й бебе катастрофира тежко в София. В линейката се удря преминаващ на зелено автомобил.

 

Линейката се е движела с висока скорост и с включени сирени и сигнални светлини. Тогава актове бяха написани и на двете страни. На шофьора на лекия автомобил, защото не е пропуснал автомобила със специален режим.

 

И на шофьора на линейката, защото не се е уверил, че минаването през кръстовището е опасно.

 

Репортер: Живко Константинов