Той е обвинен в тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години

Охранителят Георги Енев, който задигна един милион и половина лева, получи мярка за неотклонение "задържане под стража". Тя му бе наложена от Окръжния съд в Пловдив с мотива, че може да се укрие или да извърши друго престъпление.

Енев отказа да говори и пред съда.

Все още пред разследващите стои основният въпрос къде са откраднатите пари, за които задържаният не дава никакви обяснения. Прокуратурата проверява и нова версия, че Енев е изхарчил част от парите на морето, докато е бил издирван от полицията.

Георги Енев влезе в съдебната зала спокоен и не изневери на поведението си да бъде пестелив на думи.

Никой все още не знае къде се е укривал две седмици и къде е скрил милионите. Дори адвокатът му, който твърди, че Енев случайно се е свързал с него, казва че не знае никакви подробности.

„Аз не разбрах дали наистина е той. Той се представи и каза и поиска да ме ангажира за дело. По телефона съвсем накратко ми обясни. Буквално каза аз съм момчето, което изчезна от Пловдив с милион и половина", обясни адвокат Георги Кунински.

На въпрос дали ще го посъветва да каже къде са парите, за  да получи по-леко наказание, адвокатът отговори, че вече го е направил, но крайното решение зависи от Енев.

Георги Кунински допълни, че на този етап не може да прецени дали Георги Енев е склонен да признае къде са парите, тъй като не е разговарял с него по този въпрос.
 
Преди дни майката на Енев открила пред вратата на апартамента си подхвърлени 25 хиляди лева. Тя предала парите на полицията. Не е ясно дали те са част от откраднатите милион и половина, тъй като банкнотите в инкасо автомобила не са били описани по номера и серии.

Разследващите упорито спрягат тезата Георги Енев да е извършил обира по поръчка на някой. Затова се предполага, че е имал и съучастник.

„Едната от насоките е, че най-вероятно с някакво друго превозно средство от хижа Храбрино е заминал някъде из страната", поясни Дилян Пинчев – прокурор на Окръжна прокуратура – Пловдив.

Според съда престъплението, за което Енев е обвинен, представлява особено тежък случай. Затова единствената адекватна мярка е той да остане в ареста.

В деня на обира Георги Енев казал на колегата си Манчо Юруков, че продал собствения си автомобил. За това решил да почерпи. Дал му 20 лева и му казал да слезе, за да купи дюнери от  дютерджийницата. През това време Енев потеглил с инкасо автомобила и спрял в съседната улица.

Противно на всички фирмени правила Енев знаел кодовете на касетите и имал ключове за тях. Натоварил парите в колата на баща си и така изчезнал, до четвъртък, когато реши да се предаде сам. Днешното решение на съда не е окончателно и охранителят има право да обжалва в тридневен срок.

Повече вижте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев