И България има своите майстори в изкуството за резбоване на плодове и зеленчуци

Тази вечер католическият свят ще празнува нощта на Вси Светии или Хелоуин - празник, на който хората носят страшни костюми и палят тиквени фенери.

 

У нас през последните години нощта на Вси Светии набра популярност сред младите хора, които обикновено се събират на екстравагантни партита с цветни костюми.

 

Традиционно в края на октомври се правят и тиквени фенери – една малка част от изкуството карвинг.

 

Историята на страшния тиквен фенер ни изпраща далеч в равнините на Ирландия към легендата за Джак Пияницата, който често се задявал с Дявола. След като починал, Джак не можел да отиде нито в Рая, нито в Ада.

 

Дяволът му дал въглен, който Джак сложил в издълбана ряпа и тръгнал да се скита по белия свят в очакване на Страшния съд. Тиквеният фенер днес е известен като Джак Пияницата по вина на американците, които заменили ряпата с красива есенна тиква.

 

В Тайланд пък едно зрелище омайва света вече седем века. По време на Фестивала на светлината хиляди светещи фенери озаряват нощта. Преди 700 години обаче те са плавали на малки салчета по реката, изящно украсени с резбовани плодове и зеленчуци. Така според легендите се ражда карвингът.

 

Едва през 19 век това изкуство напуска кралския двор и излиза на улицата, разказва Веселина Славчева, която е изучавала тънкостите на карвинга в Тайланд.

 

„Карвингът ме научи да забелязвам детайлите в живота“, споделя дизайнерът.

 

Веселина и нейният екип са признати по цял свят с десетки награди от състезания. През ръцете им са преминали всякакви плодове и зеленчуци.

 

Навръх Хелоуин, в сградата на „Интерпред” в София, под ножа минават само тикви и кратунки. Извайването на една тиква може да отнеме часове, обясняват майсторите. Ползва се богат набор от ножове и длета.

 

Необходимо е и много търпение, каквото демонстрират и последователите на Веселина Славчева. Двете момичета са с увреден слух, но това не им пречи да печелят престижни отличия за майсторство, заедно със своя учител. Красотата, с която даряват всяка тиква, вече е оценена. И двете работят в ресторанта на Световния търговски център в столицата.

 

Философията на карвинга е далеч по-дълбока от емоциите около Хелоуин. Нощта на страшните тиквени фенери обаче е повод да се замислим дали храната ни, освен вкусна, е и красива.

 

Репортер: Николай Василковски