Единствената кандидатка за конституционен съдия отрича обвиненията

И срещу новата кандидатката за конституционен съдия от квотата на парламента Галя Гугушева беше подаден сигнал. Пловдивски адвокат има съмнения, че прокурорката е замесена в схема за пране на пари, както и в осъществяването на скрита търговска дейност.

Самата Галя Гугушева заяви, че това са измислици и че не се притеснява от нищо.

Пловдивският адвокат Петър Ванев решил да провери в търговския и имотния регистър статута на номинираната за конституционен съдия Гала Гугушева. Така се натъкнал на факти, уличаващи я, според него, в съмнително придобиване на значителни доходи, както и на десетки имоти в София и провинцията.

От фактите, които той е събрал, става ясно, че семейни фирми на фамилията Гугушеви въртят помежду си милиони левове под формата на заеми или дарения.

„Нямам основание да се срамувам от каквото и да е, няма нищо вярно”, заяви Гугушева.

Според изнесените данни Галя Гугушева участва в сложна финансова схема заедно с майка си и по-големия си син. А всички сделки и пари се въртят през фирмата „Лигъл партнърс”, която Гугушева определя „семейна инвестиционна компания”.

Именно с роднинска помощ Галя Гугушева успява да купи няколко имота в София, а сделките са извършени с пари, взети на заем – около 200 000 евро.

Внушителният кредит прокурорката е взела не от някоя банка, а от фирмата на майка си „Лигъл партнърс”.

Големите финансови задължения пък Гугушева успява да погаси благодарение на по-големия си син Стефан. Той дарява на майка си 95 000 евро, с които тя да погаси задълженията си към баба му Тотка.

В изнесените от адвокат Ванев данни се твърди, че Галя Гугушева се е сдобила с редица имоти в София и провинцията под формата на дарение.

Справка в имотния регистър показва, че майка й – Тотка, дарява на прокурор Гугушева седем парцела в села около Стара Загора в средата на тази година.  

Адвокат Петър Ванев отбелязва, че за няколко годни е създадена "истинска империя от фирми, формално регистрирани на името на сина на Гугушева – Стефан”.

Според самата Галя Гугушева синът й просто развива успешен бизнес и така е успял да натрупа финансово състояние, равняващо се на няколко милиона лева.

И въпреки сигналите Галя Гугушева остава кандидат за конституционен съдия, при това единственият. СДС и независимите депутати, които внесоха кандидатурата й, няма да оттеглят подкрепата си. Пред новините на Нова те заявиха, че става дума за компромати и голи думи.

Гугушева е изпратила в парламента писмен отговор на обвиненията.

Във вторник тя ще се срещне с депутатите от ГЕРБ, за да ги  убеди в своята невинност.

Управляващите все още не се били запознали със сигналите срещу синята кандидатура и затова още не знаели дали съдържанието им няма да разколебае подкрепата за нея.

И председателката на правната комисия Искра Фидосова, и премиерът Бойко Борисов си тръгнаха от парламента, без да коментират казуса, който детайлно повтаря сюжета на случая "Венета Марковска".