По гъстотата на пръстените в ствола на дървото учените разбират кои периоди са били с по-голяма влага и температури

Астрономите от Националната обсерватория "Рожен" са започнали работа по проекти на земеделското министерство, които през миналата година спасиха от затваряна обсерваторията заради липса на средства.

 

Връзката между астрономията и земеделието в случая се оказват тези парчета дървесина, които учените получили като проби от горски кооперации. По гъстотата  на пръстените в ствола на това 150 годишно дърво учените разбират с точност кои периоди са били с по-голяма влага и температури.

 

„А това е пряко свързано според нас със слънчевата активност. Не сме единствени, които се опитваме да го докажем това нещо. Целта е за това какво може да ни очаква в близко бъдеще. На този етап от време няма научно доказателство, че има например глобално затопляне. Дори напротив аз съм от тези хора, които смятам, че по-скоро Земята в следващите 10-15 години ще навлезе в период на захлаждане“, коментира Никола Петров, директор Национална астрономическа обсерватория.

 

В крайна сметка се оказва, че в глобален мащаб именно слънчевата активност е основната връзката между земеделието и астрономията. Следейки я, учените с точност могат да предскажат предстоящите количества дъжд и температури.

 

„Ако ние познаем слънчевата активност можем да предскажем, с добра точност, какво да очакваме като добив например за следващата година. Или с какво трябва да напръскаме житните си култури, за да не се притесняваме от едни или други микроорганизми“, допълни още Петров.

 

Работата по тези проекти ще бъде за сметка на астрономическата дейност.

 

„Ние нямаме достатъчно хора, които могат да се занимават само с този проект. По тази причина ние трябва да съкратим част от нашата досегашна работа, за да заделим научния ресурс свързан с тази програма“, допълни той.

 

Репортер: Анелия Веселинова