Все още няма взето официално решение дали ще има последствия и за кого

Прибързани действия и манипулация от страна на директора на хуманитарната гимназия в Пловдив са установили експертите от Министерството на образованието. В причина за скандала се превърна танцът „Харлем шейк”, организиран от учителя по английски език Христо Данев и ученици. 


Дни след като ученици и родители подкрепиха Христо Данев и настояха той да бъде върнат на работа, от Министерството на образованието обявиха резултатите от спешната проверка по случая. Заключението – действията на директора на хуманитарната гимназия в Пловдив са били прибързани.


Тина Велева - началник на "Контрол и инспектиране" към министерството, обясни че до момента на проверката не е имало осъществени общи срещи между учителя, директора и учениците. Вместо това в рамките на два дни е било предложено на Данев да напусне. 


Според директора обаче, с танца „Харлем шейк” Данев и учениците са уронили престижа на гимназията. Самата тя отказа да коментира резултатите от проверката. От своя страна  експертите са на мнение, че срещу Данев е имало манипулация.


„Когато е поканен от директора на училището, директорът му е споменал, че има докладна записка от МОМН да бъде уволнен, което не е така разбира се. Всъщност предложението е било категорично - или да подадеш молба за напускане, за да не бъдеш уволнен, което не е така, защото една процедура за дисциплинарно наказание изисква много други неща”, поясни Тина Велева.


В момента има обявен конкурс за мястото на Христо Данев. Вече има и девет кандидати, но той не е сред тях. Сега той също категорично отказва да застане пред камерата ни. Припомняме ви, че само преди дни за Нова ТВ Христо Данев призна, че е бил притиснат до стената и че е бил  предупреден, че това, което е направил уронва престижа.


Началникът на "Контрол и инспектиране" към МОНМ също така обясни, че по отношение на работата на Христо Данев, резултатите, които учениците му показали на последното външно оценяване, са много добри.


Резултатите от проверката вече са предадени на новия министър на образованието Николай Милошев. Все още обаче няма взето официално решение дали ще има последствия и за кого


Още по темата гледайте във видеото.