Цветанов защити шефа на „Информационно обслужване” Михаил Константинов

Започна регистрацията на партиите в Централната избирателна комисия за парламентарните избори на 12 май. По традиция първи се регистрираха ГЕРБ, но на фона на протест, организиран от ВМРО.
 

30 минути преди началото на работния ден и с над 55 хил. подписа, Цветан Цветанов и Искра Фидосова влязоха първи в ЦИК. Мястото им пазеха дни наред младежите на ГЕРБ, за да не бъде нарушена традицията.

 

Въпреки недоволството на опонентите си за скандалите от последните дни, Цветанов не разкритикува нито един от попадналите на прицел публични лица. За шефа на „Информационно обслужване” Михаил Константинов, който обяви публично политическите си пристрастия, Цветанов обясни, че е изключителен експерт и висок капацитет, а не политическо лице. Бившият вицепремиер каза, че не е чул и не може да коментира изказванията на Константинов, който заяви, че ако Тройната коалиция е единствената алтернатива на ГЕРБ, ще направи всичко възможно това да не се случи.

 

„По този начин, както ми задавате въпроса, бих искал да зададете въпроса на Сергей Станишев: На какво основание и на какви професионални качества беше назначен Азер Меликов - неговият изключително близък приятел и не беше ли това подготовка за манипулиране на изборите 2009 година” каза вътрешният министър в оставка.

 

Подкрепа получи и заместник-главният прокурор Ася Петрова, която се прочу като близка до Цветанов и ще поеме надзора над действията на разследващите по време на изборите:

 

„С какво съм нарушил нейната оценка, която аз съм я давал и защо трябва това да се тълкува като близък на Цветан Цветанов. Аз съм подкрепял много български граждани, които работят в интерес на държавата.”

 

Колкото до искането на Станишев директорът на ГДБОП да излезе в отпуск по време на изборите, Цветанов обясни, че по този начин лидерът на червените се опитва да изнесе проблемите от собствената си политическа формация.

 

Регистрацията в ЦИК, ГЕРБ направиха на фона на протест, организиран от ВМРО срещу фалшификацията на изборите.

 

Искаме всяка една Секционна избирателна комисия да има представители на всяка една регистрирана партия. За да знаят хората, че каквито и да са били техните гласове - това са те, а не са били излъгани, не са подменени, не са завлечени от някой палав депутат и така нататък”, каза Ангел Джамбазки.