Тялото на магната не е било преместено и е останало в дома по време на обиска

Мистерия около смърта на руския олигарх Борис Березовски. Части на британската полиция, специализирани в борба с биологически, химически и ядрени материали претърсиха къщата на Березовски. 

 

67-годишният руски магнат беше намерен мъртъв вчера, а властите определиха смъртта му като необяснима. Говорител на британската полиция съобщи, че в къщата не е намерено нищо обезпокоително, претърстването било предпазна мярка.


Борис Березовски е бил открит мъртъв в банята на дома си в Аскот вчера след обяд. Незабавно е била повикана линейка, но медиците само са констатирали смъртта му. Тялото на магната не е било преместено и е останало в дома по време на обиска. Полицията определи това също като предпазна мярка, без да дава повече подробности. 


От продавач на коли до сивия кардинал на Кремъл, от милиардер до политически изгнанник, Борис Березовски играе роля във всеки един важен епизод от историята на пост-съветска Русия. Математик по образование, по време на кариерата си той се сдобива с многобройни врагове. 


Един от тях е руският президент Владимир Путин – човекът, на когото е помогнал да се изкачи на върха, коментират западните информационни агенции. Заради неразногласия по време на първия му мандат, Березовски бяга във Великобритания и през 2003-та година получава политическо убежище, с мотива, че в Русия животът му е застрашен. Той оцелява при няколко атентата, включително и при взрив, убил шофьора му. 


Березовски беше близък приятел на убития бивш агент от КБГ Александър Литвиненко, починал през 2006-та година след отравяне с радиоактивен материал. За смъртта му Кремъл обвини чужестранните си опоненти. Тогава наблюдатели коментираха, че Русия има предвид именно Борис Березовски. 


Руските медии определиха смъртта на магната като „края на една епоха”. Новая Газета отбеляза, че за него  Русия била шахматна дъска, на която е смятал, че само той има правото да мести фигурите.