Преговорите между българските и турските превозвачи се провалиха

Преговорите между българските и турските превозвачи се провалиха. Въпреки обещанията за отпадане на ограниченията за нашите шофьори Турция ще продължи с рестриктивните мерки. 

 

От 1 юли дори се въвеждат нови ограничения, които още повече ще затруднят работата на превозвачите. От бранша настояват за спешна намеса на държавата.

 

По време на преговорите в Истанбул от турската страна са обяснили, че броят на чуждите превозвачи трябва да бъде сведен до минимум. Сега там най-много са българските, румънските и молдовските превозвачи. За да не изземват от работата на турските транспортни фирми, браншът там иска допълнителни ограничения за тях.

 

“Ще има на вътрешни митници проверка на разрешителни. Второ – преди да товариш от спедиторска дейност ще искат предварително разрешително за товар. Ще направят постоянни постове на магистралите за проверка на камиони и създават специална система за глоби на нашите превозвачи”, обясни Миролюб Столарски - председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт.

 

Според българските превозвачи ограничителните мерки нарушават редица международни спогодби. Засега се надяват на спешна подкрепа от новото правителство, но не изключват поредни протести по границата и дори да отвърнат на удара с подобни мерки срещу турските превозвачи.

 

От бранша не изключват да поискат и оставката на изпълнителния директор на „Автомобилна администрация” – Валентин Божков, ако подпише споразумение, което е в противоречие с международната конвенция.