Поиска от съда бърз процес

Единственият обвиняем за отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава от Перник Марио Любенов - Заека е направил самопризнания. Това стана ясно още в началото на първото съдебно заседание по процеса.

 

Прокуратурата поиска 25 години затвор за Любенов. Присъдата ще бъде обявена от Окръжния съд в Перник в сряда. 

 

 

Още в началото на заседанието, Марио Любенов направи пълни самопризнания и застана зад фактите, събрани до този момент. Обясни, че решението е взел сам заради силния медиен натиск и очакваната осъдителна присъда. 

 

Марио се съгласи с всички факти и обстоятелства, записани в обвинителния акт, което даде право на защитата му да поиска делото да бъде разгледано по съкратена процедура. Още в началото на заседанието бяха освободени всички свидетели и вещи лица, които трябваше да участват с показанията и експертизите си в процеса.

 

За повече от час прокуратурата прочете обвинителния акт. От него стана ясно, че Марио Любенов и Стойчо Стоев – Чочо, който се самоуби в хода на разследването, са планирали и подготвяли убийството дълго време, като първоначално са били избрали други лица за свои мишени. Оказало се обаче, че поведението на Мирослава е най-предсказуемо и затова крайната цел е била именно тя.

 

Стремежът им е бил да се доберат до парите на приятеля на Елеонора, сестрата на Мирослава, който получил богато наследство от починалия си баща. Възнамерявали да поискат парите под формата на откуп. Били им необходими, за да решат финансовите си проблеми. Желаната сума възлизала на 250 хил. евро.

 

Обвиненията срещу Любенов бяха внесени от прокуратурата през април. Повдигнато му е такова за отвличане на непълнолетно лице, предумишлено убийство по особено мъчителен начин на непълнолетна в безпомощно състояние и с цел да бъде улеснено и прикрито друго престъпление. Той ще отговаря пред съда и за съучастие в престъплението с друго лице.

 

Припомняме ви, че 17-годишното момиче беше отвлечено на 7 ноември 2011 г., а трупът й беше намерен на 12 януари 2012 г.

 

Две медицински експертизи досега доказаха, че Марио Любенов е вменяем. До изследванията се стигна, след като бяха изразени съмнения, че обвиняемият страда от шизофрения. Любенов е в ареста, откакто беше намерено тялото на Мирослава. В показанията си преди да се самоубие Стоев го посочва като физическия убиец на момичето.

 

Самопризнанията на Марио изненадаха и защита му, и адвокатите му. Според тях няма нито едно доказателство, което да сочи, че именно той е убил Мирослава в края на 2011 г. 

 

Първоначално обвинението поиска доживотна присъда. Предвид обаче, че делото ще се гледа по ускорена процедура искането бе смекчено до 25 години затвор. 

 

Семейството на Мирослава търпеливо изслуша самопризнанията на Марио. На излизане от залата родителите на убитото момиче бяха лаконични и поискаха най-тежкото възможно наказание.

 

Подробности за хода на процеса ще научите от видеото.