Това е лекар с фамилията Салазар на затвора на мексиканския град Монтерей

Авторът на легендарния роман "Мълчанието на агнетата" разкри кой е прототипът на Ханибал Лектър. Томас Харис направи това в предисловието към юбилейното издание на творбата.

 

Оказва се, че това е лекар с фамилията Салазар на затвора на мексиканския град Монтерей. Това съобщава писателят в предисловието към новото издание, посветено на 25-ата годишнина от публикуването на прочутия трилър.

 

Харис се е запознал с бъдещия герой на книгата си по време на посещение в затвора през 60-те години на миналия век, когато е искал да интервюира един от затворниците. Читатели и критици отдавна се опитваха да отгатнат кой стои зад образа на Ханибал Лектър.

 

Предполагаше се, че това може да е известният сериен убиец и канибал, американецът Албърт Фиш или Уилям Койн от щата Мисисипи. В началото на 90-те режисьорът Джонатан Дем снима филм по книгата. Антъни Хопкинс и Джоди Фостър правят блестящи роли в този награден с 5 „Оскар”-а смразяващ кръвта трилър.

 

„Мълчанието на агнетата” има всички най-важни статуетки от голямата нощ на киното – най-добър филм, най-добър режисьор, най-добра мъжка и най-добра женска роля и най-добър адаптивен сценарий.