Части от фасадните реклами на сградата, където е станал взрива са отхвръкнали до двора на Руската църква

Взрив в китайски ресторант срещу Руската църква предизвика хаос в столицатаВзрив в китайски ресторант, намиращ се на бул. "Цар Освободител" срещу Руската църква предизвика хаос в столицата, предаде репортер на Нова телевизия. Взривната вълна е довела до падане на една от стените в заведението. Части от фасадните реклами на сградата, където е станал взрива са отхвърчали до двора на Руската църква, която се намира от другата страна на улицата. Отломки от тях са премазали два автомобила, които в този момент са преминавали по булеварда.

 

По официална информация единадесет души са пострадали при инцидента. Четирима са настанени в ИСУЛ, двама във Военномедицинска академия и петима в "Пирогов". Сред тях има както клиенти на заведението, така и случайно преминаващи хора. Една от пациентките, настанена в ИСУЛ вече е извън опасност за живота, съобщиха от болничното заведение.

 

В "Пирогов" са настанени трима мъже и една жена. По произход един от тях е българин, а останалите трима са китайци, съобщи за Нова Георги Евтимов, завеждащ хирургично отделение в ИСУЛ. Мъжете са с наранявания в главата, лакътя и в глезена, но ще бъдат освободени от болничното заведение. За 24 часа ще бъде задържана само жената, тъй като има съмнения за гръдна травма. Тя е без опасност за живота, но е настанена в реанимация. По време на взрива, пострадалата се е намирала на бара в китайския ресторант.

 

Взрива е газовата бутилка е довело до взривяване и на други газови бутилки"Около 19:20 часа е подаден сигнал на телефон 112 за взрив в ресторант. Веднага са изпратени линейки за оказване на срешна медицинска помощ. Информацията не говори за взрив от взривно устройство. Извършва се оглед на мястото". Това заяви директорът на СДВР комисар Ивайло Спиридонов минути след инцидента. По думите му настанените в ИСУЛ са най-тежко пострадали и се намират в шокова зала.

 

Шефът на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев съобщи за Нова, че във ВМА са настанени двама души - мъж и жена. Мъжът е с травма на глезена, а жената е по-тежко състояние. Те ще останат в болничното заведение за 24 часа. По думите му още един от пострадалите пътува с Бърза помощ към ВМА.

 

Периметърът около мястото на инцидента бе разширен от полицията. В момента се извършва евакуация на сградата. 

 

Девет души са пострадали при инцидента"Причината за взрива е газова бутилка, вследствие на което са се взривили и други газови бутилки. Осем души са пострадалите, шестима са били вътре в ресторанта, други двама са минавали по улицата. Критично остава състоянието на един от пострадалите, който е от персонала на заведението. Засега не можем да влезем в контакт с него", потвърди вътрешният министър Цветлин Йовчев. По думите му 14 газови бутилки вече са обезопасени. Районът около инцидента ще остане отцепен до утре. Няма опасност за конструкцията на сградата и за живеещите в нея. Той обаче подчерта, че хората, които живеят в сградата над ресторанта засега няма да бъдат евакуирани.

 

"Има поражение по сградата на театъра. Цялата стена откъм китайския ресторант е паднала. Тя се е срутила върху пристройка, която ползваме за гримьорна. Театърът е в отпуск и за щастие няма пострадали служители", заяви за Нова телевизия зам.-директорът на театър "Българска армия" Йордан Алексиев.

 

Живеещите в района твърдят, че са чули взрив около 19:20 часа. Марияна Михайлова, която е била очевидец на инцидента разказа, че след взрива са се задействали и алармите на банките, с офиси в близките улици. 

 

Таня, която живее в съседната кооперация пък разказа, че се е чул силен гръм и звук от чупене на стъкла. За минути апартамента й се изпълнил с дим и миризма на газ. По думите й токът в сградата е бил прекъснат за известно време, но впоследствие подаването на електричество е било възстановено.

 

Няколко души са пренесени на носилки и откарани в близките болници

Жена, която е работила като продавачка в магазин на близо също е била ранена и откарана до болницата. Няма данни за загинали от взрива.