В САЩ подчертаха отново, че няма да сменят режима на Асад

Перспективата за военна намеса в Сирия, начело със Съединените щати, става все по-реална. Вашингтон, Лондон и Париж вече обявиха, че са готови за удар. Очаква се американската администрация да оповести свой доклад за използването на химическо оръжие в Сирия.

 

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън заяви, че без никакво съмнение сирийският режим е използвал химически оръжия срещу цивилни и призова виновните за това да понесат отговорност.

 

Говорителят на Белия дом Джей Карни отново подчерта на редовния брифинг, че опциите, които се обсъждат, не се отнасят до смяна на режима в Сирия.

 

Британският премиер Дейвид Камерън е разговарял с президента Барак Обама, но все още конкретно решение за операцията не е взето. Камерън е свикал днес заседание на Съвета за национална сигурност на кралството, на което се очаква ръководителите на специалните служби и на Министерството на отбраната да изложат сценарий за атаките срещу режима на Башар Асад. В четвъртък британският парламент се събира на извънредно заседание, за да гласува правителствено предложение за британския отговор на химическото нападение в Сирия.

 

На фона на подготвящата се военна операция се очаква инспекторите на ООН да се завърнат на мястото на предполагаемото нападение с боен отровен газ край столицата Дамаск.