Перспективата за военна намеса в Сирия става все по-реална

Инспекторите на ООН по химическите оръжия възобновиха днес работата си в Сирия. В понеделник те преустановиха инспекциите край Дамаск, след като автомобилите им бяха подложени на обстрел.

 

На този фон перспективата за военна намеса в Сирия, начело със Съединените щати, става все по-реална. Вашингтон, Лондон и Париж вече обявиха, че са готови за удар. Очаква се американската администрация да оповести свой доклад за използването на химическо оръжие в Сирия.

 

Според Вашингтон, отговорен за смъртта на над 1 000 души от миналата седмица е режимът в Дамаск. Вицепрезидентът Джо Байдън заяви, че без никакво съмнение сирийският режим е използвал химически оръжия срещу цивилни, и призова виновните за това да понесат отговорност.

 

Вицепрезидентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че без никакво съмнение сирийският режим е използвал химически оръжия срещу цивилни, и призова отговорните за това да понесат отговорност: „Всички потвърждават, че е използвано химическо оръжие. Никой не се съмнява, че невинни мъже, жени и деца са станали жертва на химическото оръжие в Сирия. Няма и никакво съмнение, кой е отговорен за това отвратително действие – сирийският режим.”

 

Говорителят на Белия дом Джей Карни отново подчерта, че опциите, които се обсъждат, не се отнасят до смяна на режима в Сирия.

 

Британският премиер Дейвид Камерън е свикал за днес заседание на Съвета за национална сигурност, на което се очаква ръководителите на специалните служби и на Министерството на отбраната да изложат сценарий за атаките срещу режима на Башар Асад. В четвъртък британският парламент се събира на извънредно заседание, за да гласува правителствено предложение за британския отговор на химическото нападение в Сирия.

 

България е застрашена от бежански потокМеждувременно, в очакване на евентуална операция, Русия евакуира близо 90 свои граждани от размирната страна. Втори самолет е в готовност да прибере още руски граждани, които пожелаят да се завърнат. Москва, която е основен съюзник на режима в Дамаск, обяви, че евентуална военна операция ще дестабилизира още повече обстановката в страната и региона.

 

Сирийската криза коментира в Новините на Нова международният редактор на Нова ТВ Любомир Бояджиев. По думите му, въпреки че само онези, които планират военната операция срещу режима в Дамаск знаят с точност кога ще започне тя, по-вероятното е стартът й да не бъде даден в близките ден-два: „Доста неща трябва да се случат преди това. За днес са планирани заседания на съветите за национална сигурност във Великобритания и Франция. Оттам ще дойдат индикациите кога може да започне военният удар”.

 

Съединените щати ще могат да разчитат и на Турция, която е непосредствен съсед на Сирия. Там има много военни бази, които могат да бъдат използвани. Други традиционни съюзници на Вашингтон в региона са Катар и Саудитска Арабия. Разликата този път е свързана с Египет, друг ключов съюзник на САЩ, който е обхванат от нестабилност”, каза още Любомир Бояджиев.  „Различия по отношение на операцията има в Европа, където южните съюзници на Вашингтон са доста по-резервирани, защото основната бежанска вълна от Сирия ще се насочи към тези страни. В групата на застрашените от засилен бежански поток може да попадне и България.”