Изследователите смятат, че той е играел важна роля в транспортирането на разтопената глетчерна вода

Учени от Бростолския университет (Великобритания) отркиха мегаканьон под ледената обвивка на Гренландия, разкрива списание „Science”, цитирано от abc.es. Каньонът е с дължина около 750 километра, като в някои зони достига до 800 метра дълбочина, подобна на тази в националния парк Гранд каньон, намиращ се в Съединените щати.

Изследователите смятат, че каньонът е покривал областта в последните няколко милиона години, преди да се появи ледената шапка на на Гренландия. Освен това каналните му характеристики били като тези на речни меандри. За сравнение, най-дългата река в Обединеното кралство е Севърн с дължина 354 километра, но тя е много по-тясна и плитка.

За изследването на района учените използвали специален радар за възстановяване на пейзажа, който лежи под ледената шапка на Гренландия.

При анализа на данните, идващи от радара, екипът открива скален каньон, който се простира почти от средата на островната държава и завършва в дълбок фиорд в Северния ледовит океан.

Авторите на изследването вярват, че този каньон играе важна роля в транспортирането на разтопената глетчерна вода от коритото на подводния каньон до ледената шапка и впоследствие до океана. По този начин той осигурявал път за водата от вътрешността на брега, ставайки част от важна речна система.

Превод: Анелия Тодорова