Повече от 1 400 души са загинали при химическата атаката в Дамаск

Най-малко 1 429 души са били убити при атаката с химически оръжия в Сирия на 21 август. 426 от жертвите са деца. Данните изнесе в специално изявление държавният секретар на САЩ Джон Кери, като се позова на предварителната оценка на американското правителство за инцидента.  

 

Изтъквайки подкрепата на Арабската лига, Турция и Франция, Кери заяви, че САЩ не са сами в желанието да „направят нещо” след химическото нападение, вината за което хвърли върху режима на Башар Асад. Държавният секретар добави, че Вашингтон взема своите решения по свой график, съобразно своите ценности и интереси.  

 

По думите му американското разузнаване е уверено във „фактите и доказателствата”, че сирийският режим е използвал химически оръжия и въпросът сега е „какво ще направим”. Първият дипломат на САЩ посочи също, че ракетите с химическите агенти са били изстреляни от райони, контролирани от сирийския режим и са паднали на места в ръцете на опозицията или такива, за които се водят боеве.

 

Докато даваше подробности за химическото нападение в сирийската столица, Джон Кери подчерта, че Вашингтон няма да оправдава евентуалната военна кампания срещу Сирия на базата на невярна разузнавателна информация, имайки предвид войната в Ирак при администрацията на президента Джордж Буш. В САЩ разполагали с данни, че сирийските военни от подразделенията с химически оръжия са се подготвяли за използването им три дни преди удара, добави представителят на администрацията на президента Обама. 

 

Поне 100 видеозаписа показват много тела със симптоми на отравяне с боен газ, се казва още в доклада на американските специални служби. Много от жертвите са без видими външни белези, както е при смърт, настъпила в следствие на химическо оръжие

 

По-рано днес говорител на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун обяви, че инспекторите на организацията са приключили със събирането на пробите на терен в Дамаск и че ще отпътуват от Сирия в събота. Когато пристигнат в Ню Йорк, инспекторите ще запознаят генералния секретар с резултатите от работата си, който след това ще ги представи в Съвета за сигурност.