САЩ обмислят ограничена военна операция срещу сирийския режим

Без още да е взел окончателно решение по сирийската криза, президентът Барак Обама заяви, че употребата на химическо оръжие от режима в Сирия е предизвикателство към света и то ще получи отговор. Към момента обаче американските военни все още обмислят различни варианти за действие.

 

След заседание с членовете на своя съвет за национална сигурност, Обама отбеляза пред журналисти, че във Вашингтон разглеждат възможността за ограничена по обхват и във времето военна операция. Той подчерта, че не става въпрос за продължителна кампания и че не предвижда навлизане на американски части в територията на арабската страна.

 

Употребата на химическо оръжие от сирийския режим е предизвикателство към света, което ще получи отговор, категоричен беше президентът. По думите му САЩ искат да отправят послание не само към Дамаск, но и други по света във връзка с използването на оръжия за масово поразяване.

 

Игнорирането на подобни нарушения на международното право не отговаря на националните интереси на САЩ, подчерта Барак Обама. Той обърна внимание и на невъзможността на Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия при "ясно нарушение на международните закони".

 

Едновременно с това Обама призна, че сами по себе си военните удари няма да решат проблемите на Сирия и отново даде да се разбере, че целта на евентуална военна операция няма да бъде свалянето на управляващия страната режим.