Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров

До шест месеца прокуратурата ще е готова с обвиненията срещу извършителите на терористичния акт в Сарафово. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет. 

 

Атентаторите най-вероятно ще бъдат съдени в България. До събирането на всички доказателства срещу тях обаче оставали още няколко стъпки. 

 

От деня на атентата - 18 юли 2012-а досега е ясно, че двама от участниците в атентата на летище Сарафово са австралиецът Мелиад Фара и канадецът Хасан ел Хадж Хасан. Разследващите са намерили и данни за банкови преводи от военното крило на Хизбулла към двамата избягали от България атентатори. Освен това има информация и че Мелиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан са преминали военно обучение в Ливан. Именно Ливан е и държавата, в която се предполага, че тези двама мъже се укриват в момента. 

 

„Знаем къде са две от лицата – те се намират в държава, в която има международна правна помощ, за да бъдат екстрадирани в България. Дали ще бъдат удовлетворени, зависи от държавата, в която се намират. Ние ще изправим пред съд не организация”, каза Сотир Цацаров.

 

За третия участник в атентата на летище Сарафово все още не се знае в коя държава се укрива. Ясно било обаче името му. А за да се стигне до внасяне на обвинителен акт трябвало да се изминат още няколко стъпки в събирането на доказателства, каза главният прокурор .  

 

Българските власти искат делото срещу тези мъже да се води в България, независимо дали те ще бъдат екстрадирани у нас, или делото ще се води без тяхно присъствие.

 

Главният прокурор коментира разследването по атентата на бургаското летище, след като вчера президентът Росен Плевнелиев съобщи, че "българските служби се интегрират все по-умело и все по-ефективно в евроатлантическото семейство, доказателството е казусът с участието на Хизбулла в терористичния атентат в Сарафово и изключителните усилия и много добрите резултатите, които се постигнаха пред очите на нацията и международната общност".