Семейството твърди, че пожарната се е забавила твърде дълго

Пожар изпепели дома на шестчленно семейство от Габрово. Къщата и всичко в нея е изгоряло до основи, засегнати са и постройки в съседни имоти. За щастие няма жертви. Пострадалото семейство твърди, че  домът им е станал на пепел, защото пожарната се е забавила.


Когато пожарът лумва, някъде след шест сутринта, в последната къща на улица „Иглика” в габровския квартал „Лисец” спят пет човека -  две деца на 6 и на 14 години, майка им и възрастните им баба и дядо. Събужда ги силна миризма на изгоряло. 


Малката къща, строена преди повече от сто години, е изпепелена за минути. Засегнати са и съседни къщи


Пострадалите твърдят, че диспечерите на спешния телефон 112  са забавили идването на пожарната. 


По случая е направена проверка. Пожарникарите стигнали до горящата къща за 15 минути. Твърдят, че това е възможно най-краткото време, за което могат да преодолеят 10 километра пресечен терен и разкопани улици. 


С децата, които вече са без дом, работи психолог. Осигурени са безплатни учебници за по-голямото дете. Общината е предоставила жилище за тях и родителите им. Търсят се начини да се набави обзавеждане. Възрастните членове на семейството вероятно ще получат от общината фургон за  живеене, за да са близо до оцелелите си животни. На всички ще бъдат издадени безплатно документи за самоличност.  


Повече за инцидента гледайте във видеото.


Репортер: Йовка Драганова