Адвокатът на защитата подчерта пропуските на охранителната фирма

По-висока присъда поиска прокуратурата за Георги Енев, обрал инкасо автомобил в Пловдив. И днес пред съда 34-годишният охранител не каза къде са парите.

 

Изненадващо прокуратурата се отказа от намерението да пледира за максималното наказание от 20 години затвор и поиска присъдата на Георги Енев да бъде увеличена с 2 години. Т.е. да лежи в затвора 10-години.

 

"Считаме, че е постановена присъдата при привес на смекчаващи вината обстоятелства. Такива напрактика аз не намирам да има. Аз считам, че присъдата следва да бъде наложена при баланс на смекчаващите и утежняващите вината обстоятелства”, каза прокурорът Божидарка Попова.

 

Според обвинението съдът не трябва да пренебрегва фактът, че Енев не се е грижил за детето си и че има лоша трудова характеристика. Повече от 2 години не е търсил активно работа. Неразумно е теглил кредити и е започнал за кратко в охранителната фирма, като през цялото време е мислил как да извърши грабежа.

 

Единственото, което Енев заяви пред съда е, че няма какво да каже и мълчаливо напусна залата. Адвокатът му заяви, че с него не е говорил за парите, но му е разяснил, че ако каже къде са, може да се намали наказанието.

 

До настоящия момент по делото няма данни къде са парите. Той не е давал никакви обяснения не само по този въпрос, а въобще не е давал обяснения”, каза адвокатът Георги Кутрянски.

 

Според адвоката охранителната фирма също е допуснала куп нарушения в системата за сигурност и това е дало възможност на Енев да отмъкне парите. Затова поиска съдът да не променя присъдата му. Апелативните магистрати ще се произнесат по искането на прокуратурата до месец.

 

Репортер: Благой Бекриев