Заснето видео опровергава думите на министър Йовчев, че данни не се записват

Протестиращият Иво Божков потвърди в „Здравей, България”, че въпреки дадените гаранции на вътрешния министър Цветлин Йовчев, че данни на протестиращи не са били, не са и няма да бъдат събирани, това всъщност се случва. Доказателството за това е видео, което той успява да заснеме с мобилния си телефон на 13-и ноември вечерта.
 
Тогава на столичните ул. „Шишман” и ул. „Аксаков” полицаи поискали личната карта на жена, която искала да премине отвъд полицейските ограждения и да отиде на протеста пред Народното събрание. Оказало се, че те не само проверяват данните й, но и ги записват. При нейния отказ се оказва, че тя следва да бъде арестувана. Някои от протестиращите са записвани дори с удивителни отстрани. 
 
Според Иво Божков има две хипотези за случилото се:
 
Първата хипотеза е ,че министър Йовчев знае какво се е случило, има информация за провежданите снемания на лични данни и това означава, че той в ефир пред цяла България излъга. Другата хипотеза е, че той не знае какво се случва в неговото ведомство и съответно неговите разпореждания не се изпълняват”.
 
Протестиращият допълни, че от началото на протестите цивилни полицаи заснемат с камери лицата на протестиращите, които са на първите редове. 
 
„Това е притеснително, защото има огромно разминаване между това, което се случва на улицата и това, което казва министърът”, коментира Иво Божков и допълни, че остава отворен въпросът къде отиват всички тези данни и колко време се пазят. 
 
Повече гледайте във видеото.