Няколко коли за милиони долари ще бъдат предложени на търг в Ню Йорк

Кадилак от 1941 година ще бъде предложен на търг в Ню Йорк, предаде Ройтерс. Очаква се за колата, която е създадена специално за херцогът и херцогинята на Уиндзор, да бъдат платени над 800 000 долара.  

 

Луксозната лимузина е една от най-известните правени някога. Тя е била ползвана от Едуард VIII и съпругата му Уолис Симпсън по време на престоя им в Ню Йорк, където обичали да прекарват времето си.

 

Херцогът и бивш крал Едуард VIII абдикира през декември 1936 година след по-малко от година на трона, за да се ожени за Уолис Симпсън, разведена американка. Решението му предизвиква конституционна криза във Великобритания, но връзката му с Уолис Симпсън се приема за една от най-романтичните любовни истории на 20-и век.

 

По време на брака си двойката пътува много. Те ползват Кадилака 11 години. 

 

„Колата е специално конструирана от Алфред Слоун, директор на Дженерал Моторс и всеки детайл в нея е уникален. Това е била любимата им кола”, обясняват организаторите на аукциона. 

 

Тъй като от 1952 година Кадилакът не е виждан на публични места, се смяташе, че е унищожен. 

 

Автомобилът е с ръчно изработени врати, интериорът е в цвят орех, има килими, ел.стъкла, сатенени перденца и още удобства за двойката.

 

Кадилакът обаче не се очаква да постави рекорд на търга в Ню Йорк. Организаторите очакват Ферари 250 LM от 1964 година да бъде продадено за между 12 и 15 милиона долара. Друго сребристо Ферари GT SWB от 1959 година се очаква да бъде продадено за между 6,5 и 8,5 милиона долара. А забележителният Talbo-Lago T150-C-SS Teardrop Cabriolet за между 8 и 10 милиона. Дизайнът на последния е в стил френски Арт деко.