Рекетират и изнудват новодошлите имигранти, от които искат наем за помещения без ток и вода

Нова престъпна схема разработват българи и румънци в Германия. Те се възползват от тежкото социално положение на хора, които имат нужда от подслон в така наречените лагери от матраци.

 

Германската социална система допуска грижи за новодошли от различни страни, но не е предвидила изобретателните престъпни намерения. "Лагерите от матраци" са добре познати в Германия. В миналото така са наричани предимно местата към църквите, които са приютявали бездомни или емигранти. Сега такива лагери от матраци има и извън храмовете.

 

По думите на говорителя на полицията в Дортмунд Ким Бен Фрайганг в случая става дума за лагери в недостроени или опасни сгради, където в жилища без ток и вода са разположени десетки матраци и се плаща повече от 100 евро наем на матрак. "Наемодателите" се възползват от трудното положение на новодошлите имигранти. Хората не знаят нищо за държавата, в която идват, не говорят и немски език

 

И така услужливите българи предлагат преотдаване на помещенията за по-високи наеми. Често сумите, които заявяват на новодошлите са непосилни за тях.

 

Според Фрайганг хората, които се настаняват в матраковите лагери задлъжняват – те няма как да плащат високите наеми и попадат в ръцете на нелегални кредитори. Те от своя страна ги принуждават да вършат различни престъпления.

 

Рекетът продължава месеци наред, печалбите от него също. Навиците на такива българи обаче поставят в неизгодна позиция останалите, които учат и работят в Германия, коментираха от полицията.  

 

За разкриването на представящите се за управители на матраковите лагери полицията в Германия получи помощ от колегите си в България.

 

„Срещнаха така да се каже познати лица тук, които и в България са нарушавали законите и бързо ги разпознаха. Ако бяхме сами, нещата щяха да са по-различни”, посочи Аманда Фордердерфлер, друг представител на полицията в Дортмунд.

 

Към момента не се уточнява колко наши сънародници са арестувани и незаконната дейност на още колко предстои да бъде спряна.