От прокуратурата му наложиха забрана да излиза от България

Цветан Цветанов с трето обвинение и със забрана да напуска страната. Сега той е обвинен за длъжностно присвояване на 50 000 лева в полза на бившия директор на ГД БОП във Велико Търново – Орлин Тодоров. 

 

За пореден път бившият вътрешен министър обиколи няколко кабинета в следствието и прокуратурата, за да чуе новите си обвинения и за да бъде разпитан. След като обиколката му приключи, Цветанов и адвокатът му обявиха, че ще съдят България в Страсбург. 

 

Цветанов излезе от Столичната следствена служба като първия обвинен за днешния ден. 

 

„Започваш да свикваш. Първо - едното, после - другото, сега и това. Доколкото знам, планът е минимум четири, а после - ще видим. Целта е дискредитация, политическа репресия, това, което се случва, мислите ли, че е нормално?”, попита Цветанов.

 

Всъщност ексминистърът е обвинен за това, че в качеството му на министър на вътрешните работи, е разпоредил изплащането на 50 000 лева обезщетение на бившия шеф на ГДБОП във Велико Търново - Орлин Тодоров, за период, в който той е бил в ареста на Ловешкия затвор. Така Тодоров, който е бил разследван за участие в организирана престъпна група, успява да се пенсионира и да получи 20-те си заплати обезщетение. 

 

„Това е законовата форма един служител да получи обезщетението си по закон”, аргументира се Цветанов.

 

Освен това Цветан Цветанов е основен обвиняем и по делото за незаконно подслушване в МВР. Информацията на прокуратурата, че 875 телефона са били подслушвани незаконно по времето на Цветан Цветанов обаче е накарала адвокатите му да заведат дело срещу България в Страсбург.

 

От прокуратурата обясниха, че номерата са намерени в бележниците на служители на СДОТО - дирекцията, която отговаря за подслушванията в МВР.