Стотици мъже и жени лъжат, че идват от Сирия, за да намерят по-добър живот у нас

Ден след като стана ясно, че от следващата седмица България ще екстрадира стотици нелегални имигранти от Алжир, Афганистан, Ирак, Мали и други държави, наш екип показва едно от лицата на бежанската вълна у нас. Това са стотици мъже и жени, които бягат от лишенията в техните страни, хора, които лъжат българските власти, че са бежанци от Сирия, за да могат да намерят по-добър живот у нас.

 

Десетки имигранти се разхождат, живеят и спят в района на улица „Пиротска” в София. Спираме първият, който виждаме и го питаме от къде е и защо е дошъл тук. Казва, че иска да го наричаме го Абуджаджа. Признава, че е измислил името, когато е бил хванат от българските власти, защото е излъгал, че е бежанец от Сирия. Истината е, че е от Алжир, но си е измислил история, с която се надява да получи статут. Питаме го за проблемите, които среща в България.

 

„Студа, скинарите, безпаричието и сега идва и зима. Не знам какво ще правим. Спим по улиците и нямаме документи, това са ни главните проблеми. Някой път ни бият, искат ни документи, но ние не правим проблеми. Всеки ден ни бият, расизъм просто. Бяхме при джамията и петима скинари дойдоха и ни набиха. Големи хора са, не са 17–18 годишни момчета", казва той. 

 

Сблъскваме се с проблем още докато снимаме интервюто с Абуджаджа. „Напуснете, не желая пред сградата, не взимате интервю от мои хора, а от чужди хора”, казва човек, излязъл от сградата до която стои имигрантът.

 

След краткия скандал си тръгваме от тротоара на този мъж и продължаваме да търсим отговор на въпроса защо българите не искат и не харесват тези хора. Отговорът намерихме от турско семейство, което се е преселило у нас преди 40 години.

 

„Умря бизнеса, никой не идва тука заради тях, по цял ден има проблеми. Постоянно се събират тук, някои си лежат, някои са по улиците, според мен вече ще има и кражби, в опасност сме, сериозна опасност. Аз сама не мога да си тръгна тука след 7 часа. Миналата сряда точно три пъти се сбиха тука, един влезе отсреща да взима нож да се наръгват. Полицията каза, че не ги интересува. След случката, същите хора бяха тука и полицията каза, че не ги интересува изобщо", споделя дъщерята на семейството.

 

Неусетно, решението на проблемите се оказва в ръцете на двете враждуващи групи. За всички останали това е просто нещо, което не ги засяга лично.