В кооперацията са живеели около стотина души от Афганистан

Изгоря покривът на стара жилищна сграда в София, намираща се на ъгъла на бул. „Стефан Стамболов”  45 в близост до Женския пазар.
 
В кооперацията са живеели между 100 и 200 души от Афганистан, сред които майки и деца. По първоначална информация някои от тях са пребивавали нелегално в страната.   
 
Според запознати в сградата не е имало ток и електричество и по тази причина имигрантите са се отоплявали с газ. Вероятната причина за избухналия пожар е гръмнала газова бутилка.
 
Четири пожарни пристигнаха на мястото на инцидента и се бориха с пламъците. Няма информация за пострадали.
 
Столичната община е осигурила преместването на хората на топло място, след като от Агенцията за бежанците установят самоличността им.
 

Кметът на община „Възраждане” обясни, че сградата, която е паметник на културата, е частна собственост. Собственикът обаче я отдал под наем на друго лице. 

 

Шафат е един от имигрантите, който казва, че в стая са живеели по 25 души. Според него повечето хора са имали тримесечно разрешително за пребиваване в България. Иначе преди дни между бежанците е имало сбиване. Тогава работещите на пазара са подали сигнал в полицията.