Предполага се, че младите хора били изпращани в редиците на групировката "Джебхат ен Нусра"

Австралийската полиция е арестувала 39-годишния жител на Сидни Хамди Алкудси, заподозрян в нелегално набиране на млади хора, които изповядват и изпращането им в Сирия за участие във военните действия, съобщава БГНЕС, позовавайки се на австралийски медии.
 
На летището в Бризбейн е арестуван и 23-годишният Амин Иман Мохамад, който се смята, че е бил вербуван от Алкудси и е пътувал за Сирия, за да се бие в редиците на групировката "Джебхат ен Нусра", тясно свързана с "Ал Кайда".
 
Това са първите арести в Австралия от началото на сирийския конфликт в рамките на т.нар. Закон на чуждестранното нашествие
 
Според полицията Алкудси е наел най-малко още шест австралийци за участие във войната в Сирия. Сега тези хора се издирват. Според заместник-шефа на федералната полиция Питър Дренан има основание да се смята, че в страната продължават да действат и други вербовчици.
 
По данни на австралийски власти в сраженията в Сирия участват около 100 австралийци, предимно имигранти от Близкия изток. По-голямата част от тези хора се борят на страната на сирийската опозиция.