Адвокати признават, че купуването на показания е практика в българското правосъдие

В България изглежда вече всичко се купува, пазаруват се дори свидетелски показания, както разкрива журналистът Марин Николов в ново издание на „Разследване”. Марин гостува в „Здравей, България”, за да загатне какво ще разкаже в предаването в 19:30 часа, което ще се излъчи в неделя.

 

Хора разказват пред камерата на Нова ТВ как стават кошаревски свидетели за пари. Оказва се, че има такъв бизнес. В конкретния случай става въпрос за два вида дела – едното е бракоразводно, другото - за побой.

 

Схемата се прилага, когато изходът на дадено дело зависи само от свидетелски показания, особено когато свидетелят е един и е много важен за делото или обвинението.

 

Адвокатите няма да си кажат, че използват такива свидетели, но признават, че това е практика, каза Марин Николов. По думите му сумите, които получават лъжливите свидетели зависят от това колко е голямо делото. В разкритите от „Разследване” случаи става въпрос за суми до около 1 000 лева.

 

Наказанието за лъжесвидетелстване има - от три до пет години затвор, защото става въпрос за престъпление. От около 12 хил. дела годишно обаче едва 8 са за лъжесвидетелстване, сочи статистиката на Софийския градски съд.

 

Повече по темата ще научите от разговора във видеото.

 

Гледайте „Разследване” в неделя от 19:30 часа по Нова ТВ.