6-тима алжирци и двама полицаи са пострадали след бунта в дома

Безредици и пострадали в центъра за настаняване на чужденци в Любимец. 6-тима алжирци и двама полицаи са пострадали след бунт в Дома за временно настаняване на чужденци миналата седмица. 
За това алармира Алжирското посолство у нас.  

 

Едва след публикация във вестник "24 часа" обаче от МВР пуснаха официално потвърждение за безредиците в Любимец. Посланикът на Алжир у нас обвинява българските власти в полицейско насилие. Обвиненията на алжирския посланик, обаче не съвпадат с позицията на вътрешното ведомство.

 

От МВР са разпоредили проверка, която да покаже какво всъщност се е случило в центъра за настаняване на бежанци. Нанесени са големи щети на дома. 

 

В 19 часа вечерта на 30 ноември част от над 200-тата предполагаеми алжирци са започнали гладна стачка, за да протестират срещу лошото, според тях, отношение в дома за временно настаняване. Версията на алжирското посолство е, че един от полицаите е хвърлил жетона за храна на пода и е казал на единия от хората там да го вдигне. Младежът е отказал и това наляло масло в огъня. 

 

Стига се до ескалация на конфликта. От едната страна около 120 чужденци, от другата първоначално 11 служители на полицията, сред които само един офицер. Полицаите викат свободните от смяна свои колеги, за да овладеят положението. Стига се до бой

 

Ситуацията е била напълно овладяна към 22 часа, но шестима алжирци са пострадали по-сериозно, а двама полицаи по-леко. Единият е бил с рана на главата, вторият със счупен пръст, а третият е бил с навяхване на китката.

 

В дома в Любимец е имало и други по-леки инциденти, твърдят хора, пребивавали по-рано в него.

 

От посолството на Алжир са изпратили официално запитване до Външното ни министерство и настояват за гаранции подобни случаи да не се повторят. Отговор от Алжирското посолство очакват в началото на следващата седмица. 

 

Повече по темата гледайте във видеото.