Детето е изгорено по гърба с нажежен до червено пирон

Тежък инцидент с малтретирано дете от комуната на отец Иван в монтанското село Якимово. 

 

11–годишно момче е жестоко изгорено по гърба с нажежен до червено пирон. То е прието в ломската болница с изгаряния втора степен. Полицията е открила извършителя. Момчето е прибрано от майка си за домашно лечение.

 

Инцидентът е станал, докато майката на Иван била в болницата с едно от четирите си деца. Отглеждането на останалите било поверено на Гено – мъжът, с който жената живеела на семейна начала. Според 11-годишния Иван мъжът се ядосал, че запалена клечка от печката паднала и изгорила малкото му братче по корема и то се разплакало.

 

Той взе един пирон, сложи го в печката, изчака са стане червен и започна да ме жигосва. Навън имаше сняг и аз легнах на снега и малко спря да пари”, разказва 11-годишният Иван.

 

Гено казал на детето да не споменава за случката и намазал раните му с йод и оцет. Майката Ганка видяла изгарянията след няколко дни, когато се прибрала от болницата. Накарала детето да мълчи, докато не пристигне отец Иван.

 

 „Да изчакаме дядо поп и да му обясним първо на него, да му покажеш раните и той да прецени какво да правим”, разказва майката Ганка Иванова. 

 

Момчето обаче разказало на госпожата си в училище, която сигнализирала в отдел „Закрила на детето”.  

 

 „След проведен разговор с майката и детето се установи, че мъжът е оказал насилие, както на детето, така и на майката. Те са били заплашени от него да не казват”, обясни Светлин Георгиев, началник отдел „Закрила на детето” – Монтана. 

 

Насилникът има полицейско разпореждане да не доближава децата и майка им. Образувано е досъдебно производство. На малтретираното семейство е оказана помощ от психолог. 

 

Пред Нова телевизия отец Иван заяви, че вече е изгонил Гено. Преди 2 месеца мъжът пак е бил изгонен от отеца, защото пиел. Ганка и негови приятели обаче помолила отеца да му позволи да се върне.