Откакто жестокостта към животните се наказва с глоба или затвор, няма присъда

По-леки наказания за жестокост към животни предвижда проектът за нов Наказателен кодекс. Темата получи голям отзвук, след като в социалните мрежи беше разпространен скандален видеоклип, в който домашен питбул убива бездомно куче. От кадрите се вижда ясно, че кучето е насърчено и под контрол на стопанина си. 

 

Според сега действащото законодателство, ако този мъж бъде обвинен, може да влезе в затвора до три години или да бъде глобен между 1000 до 5000 лв. Инцидентът обаче се случва на фона на опитите да бъде приет нов Наказателен Кодекс, в който наказанията за жестокост към животни са облекчени, особено в частта за организирането на боеве.  

 

„За мен това е абсолютен сигнал, че властта, сегашната, смята, че боевете с животни са маловажно престъпление. Следващото, което ще направят, е да махнат наказанието за кражби на коли, примерно”, коментира ветеринарният лекар Мила Бобадова. 

 

Парадоксалното е, че откакто жестокостта към животните се наказва с глоба или затвор, дефакто няма нито една присъда. С намаляването на санкциите в новия Наказателен кодекс издевателствата над животни ще се останат ненаказани.

 

„За съжаление такива фрапиращи случаи в град Тополово с Райчо, който влачи кучето, остана ненаказан, там човекът получи минимално наказание. В момента те се опитват да направят наказанието още по-малко. Всъщност това, което ще се опитат да направят, е никакво влизане в затвор за организиране на боеве с животни”, коментира Бобадова. 

 

Санкциите за жестокост към животни бяха въведени след серия от репортажи в Темата на Нова пред 2011 година, в които разкрихме престъпни схеми за организиране на боеве с кучета.