Специалистът д-р Георги Стаменов споделя кои са последните иновации в асистираната репродукция

„Благодарение на медиите, пациентските организации и лекарите, ин-витрото вече не е табу. Това е вече един от методите, по който човечеството се размножава. Искам да развенчая една стигма, че в метода ин витро има нещо изкуствено. Изобщо не е така. Просто преодоляваме определени проблеми, подпомагаме този процес, който липсва във веригата”, каза в студиото на „Събуди се” специалистът по асистирана репродукция д-р Георги Стаменов.

 

„Използването на чужд генетичен материал изобщо не е започнал сферата на ин-витрото. Това е започнало много преди него. Съвременната наука го доказа красноречиво – гените са като роял. Комбинацията от натискането на клавишите зависи какво ще излезе. Какъв ще е човекът, как ще се роди, какви заболявания ще има. Ако променим начина си на живот ще решим и репродуктивните си проблеми”, категоричен е той.

 

Първото ин витро бебе се ражда през 1978 година, казва се Луиз Браун, и живее в Англия. Тя е средностатистическа англичанка, работи в поща, а след работа бърза да се прибере при мъжа си и двете си деца.

 

„Аз напълно подкрепям сурогатното майчинство. Нека да успокоим хората, които се притесняват, че България ще се напълни със заместващо майчинство и с жени, които не искат да бъдат бременни. Законът е оформен така, че само хора със здравословни проблеми ще могат да се възползват”, категоричен бе специалистът.

 

Д-р Стаменов сподели също, че в последните години успеваемостта при ин витро процедурите се е покачила значително. „Те помагат на много хора, не само тези, които не могат да заченат, но и на жените, които зачеват но правят спонтанен аборт, например. Без да изпадам в сферата на фантастиката, благодарение на асистираната репродукция ние можем да изчистим генни заболявания, които до момента са нелечими", завърши експертът.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.