Трябва легализация, не криминализация на проституцията, каза ексминистър

„Обидно ми е, че политици наричат обидна моята професия, а в същото време се възползват от нея”, каза в „Здравей, България” Рени Иванова, която  защитава правата на момичетата, занимаващи се с проституция.

 

Винаги съм поддържал тезата за легализация на проституцията, каза Емануил Йорданов – адвокат, бивш министър на вътрешните работи.

 

Двамата коментираха текст в новия Наказателен кодекс, според който на наказателна отговорност ще подлежат и клиентите на проститутки. 

 

„Като цяло текстът е добър, въпросът е доколко може да бъде ефективен”, подчерта Йорданов. Той уточни, че текстът се отнася за деяния, извършени по отношение на малолетни или непълнолетни, които се занимават с проституция. 

 

„При блудство с непълнолетно лице, което се занимава с проституция, се наказва с лишаване от свобода до три години. Подобен текст съществува и сега в Наказателния кодекс”, коментира бившият министър. 

 

Той уточни, че е възможно все пак текстът да бъде променен и да се отнася до всички клиенти на проститутки.

 

Според Рени Иванова, ако този закон бъде приет, това е нещо несъстоятелно. 

 

„Навремето имаше 14-годишни момичета, които работеха със сводници, 15-годиишни забременяваха от сводниците си. И самите сводници не бяха наказвани. Аз не мога да разбера какво се цели с този закон, тъй като да криминализираш клиент, който плаща за дадена услуга, това е все едно да криминализираш клиент, който не пазарува в огромния супермаркет, а в малкия магазин. Този текст е и предпоставка за узаконен рекет от страна на държавните служители”, категорична е тя. 

 

Целия разговор гледайте във видеото.