Синдикати и работодатели продължават да спорят по въпроса

Продължават споровете между синдикати и работодатели относно предложението за наказване със затвор на работодатели, които умишлено не плащат осигуровки на служителите си. 

 

Според Димитър Бранков от Българската стопанска камара предложението е абсурдно.

 

„Министри и други длъжностни лица от държавната администрация не изпълняват задълженията си за покриване на осигуровки за лица, които не са здравно осигурени. Например лишените от свобода. Такива лица имат заведени дела в Брюксел, защото не се ползват от осигуровки”, заяви Бранков. 

 

По думите му това е четвърто предложение от такъв тип от 2000 година насам.

 

Според Бранков некоректните работодатели могат да бъдат наказвани с високи санкции при действаща контролна система, бърз административен процес, осигуряване на вземанията. 

 

„Няма никаква абсурдност в това предложение”, заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ. Той даде за пример Германия и Белгия, където наказанието за некоректните работодатели е същото. 

 

„През последните три години и половина на два пъти с работодателите подписваме споразумение за пенсионната реформа и първа точка от това предложение беше да се криминализира умишленото неплащане на осигурителни вноски. Подписите стоят. В един момент се оказа, че някой не е знаел какво е подписал”, заяви Димитров.  

 

Според Бранков обаче първото споразумение било „плод на незавършен двустранен процес на преговори”, а над 50% от текстовете или са суспендирани или не са били приемани. 

 

Бившият социален министър и експерт по трудово право Иван Нейков смята, че криминализирането ще доведе до кошмарна поредица от дела, а накрая печеливши ще са адвокатите.

 

„И в момента имаме инструменти да решим този проблем, но не ги ползваме. В момента Търговският закон дава право на всеки кредитор да стартира процедура по несъстоятелност, да махне управителя, да сложиш свой управител и да управлява така предприятието, че работниците да си получат парите”, заяви Нейков. 

 

По думите му за миналата година 300 предприятия са обявени в несъстоятелност.