Бившият зам.-председател на ДПС се появи в съда, след като беше обявен за издирване

Бившият зам.-председател на Народното събрание и бивш зам.-председател на ДПС Христо Бисеров беше разпитан по делото срещу Октай Енимехмедов.  

 

Бисеров се появи в Съдебната палата, след като беше обявен за държавно издирване след последното заседание на съда през декември, на което той не се яви. 

 

Малко повече от половин час Христо Бисеров дава показания за случилото се по време на Конференцията на ДПС през февруари 2013 година. 

 

Бисеров разказа за суматохата, която е настъпила на трибуната, след като Октай Енимехмедов насочи пистолет към Ахмед Доган. По думите му тогава имало съмнения, че нападателят има съучастници – хора, които ръководят действията му. Прокурорът по делото Илия Точев обясни, че е била проверявана и версията за съучастници на Октай, но тя не се е потвърдила. 

 

Защитата на Енимехмедов поиска очна ставка между Христо Бисеров и офицера от НСО Георги Райков заради разминаване на показанията на двамата. Христо Бисеров твърди, че в деня на нападението е предал на Райков газовия пистолет, който Енимехмедов насочи срещу Доган, но без пълнител. Преди време обаче в показанията си самият Георги Райков посочи, че Бисеров му е предал пистолета с пълнителя.

 

Очната ставка ще се състои на 12-и февруари.

 

Христо Бисеров за пореден път отвърна с мълчание на въпросите, както по делото, така и за обвиненията срещу него и изненадващото му оттегляне от всички постове в ДПС.

 

По делото показания вече дадоха хора от ръководството на ДПС, сред които и настоящият председател Лютви Местан. 

 

Почетният председател Ахмед Доган обаче няма да свидетелства срещу нападателя си, тъй като сам поиска да бъде заличен като свидетел. Съдът уважи молбата му, след като прие експертиза за психичното му състояние - тежка депресия.