Съдиите решиха да отложат делото за 7-ми април

Кърджали под полицейска блокада. Слухове за протести, съпроводени от футболни агитки, вдигнаха МВР на крак. Тази сутрин в града се гледаше делото за собствеността на историческия музей в Кърджали – поредният имот, за който претендира Главното мюфтийство.


Влизането в Кърджали се превърна в сложна задача. Особено за футболни фенове и познати лица от протестите. Записваха се лични данни, а всяка кола се проверяваше щателно.


На разговор в полицейското управление пък бяха поканени Димитър Ангелов - Дучето и Елена Ваташка.


„Обискираха ме, прекарах 2 часа, за да ме забавят”, обясни Елена Ваташка от Сдружение на футболните привърженици.


Служителите на реда бяха в пълна бойна готовност, с екшън план, но нямаше нужда. Силите бяха неравностойни. А част от хората, които дойдоха пред съда просто искаха да гледат. Така, обградени от жандармерия, съдиите решиха да отложат делото за 7-ми април. И назначиха допълнителна експертиза.


Свидетелите на мюфтийството убеждавали съдиите, че имотът е на мюсюлманското вероизповедание по спомени от разкази на хора, живели по онова време. Тезата им лежи на нотариален акт от началото на миналия век.


Според мюфтийството тогава парцелът е закупен, за да се построи на него мюсюлманско духовно училище. Защитата оспорва, защото по онова време не е имало юридическо лице, а сградата е построена с държавни пари.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Марина Стоименова