15-годишната Александрина все още е в критично състояние в „Пирогов”

Вече е ясна причината за тежкия инцидент в Севлиево, при който загина 11-годишно момче, а по-голямата му сестра беше ранена и борбата за живота й продължава. 
 
До трагедията се стигнало не след взрив на газова бутилка, каквото бе първоначалната версия, а след изтичане на газ от газовата мрежа на града вследствие на ремонтни работи, извършени преди няколко години, съобщиха за Нова ТВ от Прокуратурата. 
 
От взривната вълна покривът на къщата е излетял във въздуха и после обратно се сгромолясал и затрупал 11-годишния Анатолий и сестра му Александрина. 
 
Малко преди да се случи инцидентът децата били сами. Родителите на Анатолий и Александрина били на гурбет в чужбина. За децата се грижела баба им, която обаче по време на инцидента не била у дома. 
 
„Експлозията е от тръби и изтичане на газ, цялата улица мирише на газ”, категоричен бе бащата на децата.
 
Първи на помощ на децата се притекли съседите, които повикали и линейка. 
 
„Чухме детски глас и веднага се втурнахме в другата къща да търсим детето. Намерихме го под падналата плоча, затиснато. Беше живо още. С много зор го издавихме и оттам го поеха от Бърза помощ”, разказа съсед на семейството.
 
Ден след инцидента, близки и приятели се сбогуваха с Анатолий. 
 
15-годишната Александрина все още е в критично състояние в „Пирогов”. Родителите й крият от нея, че братчето й е починало.
 
„Опасността за живота й остава, тя е в тежко общо, но стабилно състояние”, обясни д-ц. д-р Мая Аргирова от Клиниката по изгаряния в „Пирогов”.
 
От община Севлиево ще отпуснат 300 лева еднократна помощ на пострадалото семейство.
Освен това им беше предложено да бъдат настанени в общинско жилище, от което те обаче се отказаха и ще отседнат при свои близки.
 
Чрез ефира на Нова ТВ семейството помоли всички добри хора да дарят кръв в „Пирогов” за Александрина, на която утре, 11-и март, й предстои операция и са й нужни 5 банки кръв.
 
Репортер: Десислава Георгиева